Opplev Romania > Kunst og kultur

KUNST OG KULTUR

Kom og ta en nærmere kikk på Romanias arkitektur!


Rumenernes livlige fantasi og deres aktive åndsliv reflekteres best gjennom ulike arkitektoniske stiler. Mange steder presentert som middelaldrendeslott, datert tilbake til 1700,-1800- tallet, som festningslignende herskapshus, som trekirker i Maramures og Bucovinas malte kloster. Disse siste klostrene er verdenskjente for sine unike og originale utvendige malerier


church   church   church
Mange av klostrene i Moldova er bygget på oppdrag av Stefan den Store-en av Romanias største herskere. Tradisjonen ble videreført av hans sønn, Petru Rares, som tilføyde folklorekunst og utvendige malerier. Et av de beste eksemplene på dette er Voronet-klosteret, også kalt det ”Sixtine Chapel of the East”. Klosterets mørkblå utvendige malerier er en arv fra Mualemesteren. Klosteret er nå å finne på UNESCO sin verdensarvliste.

Middelaldersarkitektur er synlig i Transylvaniasområdet, hvor byer som Sighisora, Brasov og Sibiu tar besøkende med tilbake til middelalderen.

Om man vil beundre tydelige symboler på gotisk stil, bør man ikke gå glipp av Hunazi Slott i Hunedoara, det største slottet i den sentrale og østlige delen av Europa. Den samme stilen kan man finne i Den Sorte Kirken i Brasov og Bran Slott rett utenfor byen. Disse slottene er de eneste gjenværende slottene etter korsfarere i et ortodoks land. 


     castle   church
På 1800-tallet ble den rumenske arkitekturen beriket med elementer fra orientalismen og barokken. Den mest sentrale monument i så måte er Brukenthal Palass fra Sibiu. Vi må heller ikke glemme Alba-Iulia. Byen er det viktigste tegnet på barokk og figurativ kunst i Transylvania. Et unikt eksempel på militær arkitektur er Vaubanfestning, en hyllest til den arkitektoniske nytenkningen til Markisen av Vauban, Sebastien Le Pastre. 

Peles Slott i Sinaia ble bygget etter ønske fra Kong Carol I av Romania i perioden 1873-1914. Slottet har en unik karakter og er av stor historisk og arkitektonisk verdi for rumenerne den dag i dag. Slottet er et av de viktigste monumentene i sitt slag fra slutten av 1800-tallet og er også nært knyttet til de rumenske kongefamiliens samtidshistorie.


     castle   castle


KULTUR

 

Om du liker tradisjoner og autentiske opplevelser, kom og oppdag Romanias landsbygda!

 

Det mest kjente eksemplene på rumanisk tradisjonell kunst er malte påskeegg og typiske treskurd fra Maramures porter. Gatene av Maramures har trestrukturer i dører og porter som er laget med unike treutskjæringer, ofte formet som rumenske buer eller plassert foran i inngangspartier i gårdhus. Spesielt er dette vanlig i Maramuresområdet.


eggs   gates   tesut
Tekstilveving er en av de mest ansette håndverkene i Romania, en tradisjon som videreføres fra generasjon til generasjon. Alle tekstiler har sin egen stil i henhold til slekt og familie- og med spesifikke detaljer fra de forskjellige distriktene. De mest brukte materialene er ull og bomull vevd inn i gulvtepper, veggtepper, duker, klær, sengetøy, gardiner, pledd og folkedrakter. Den tradisjonelle rumenske folkedrakten som brukes ved høytider og spesielle begivenheter følger strikte regionale mønster.
Folkedraktene er tilgjengelige for salg i husflidbutikker og kan beundres i museer og i enkelte landsbyer.Landsbyer der draktene fortsatt brukes av lokal befolkningen.


     costumes   costumes

I Horezu i Ramnicu Valeca kan man nyte unike keramiske håndverk som utformes på keramikkhjul. Keramikken fra Horezu stilles ut og kan kjøpes under årlige populære messer og festivaler, men kan også fås kjøpt i husflidsbutikker i de største turistområdene.


Et meget pittoresk sted er Den Glade Kirkegården i Sapanta kjent for sine morsomme gravkors. Ja,du leste rett. Gravkorsene er dekket med fargerike  og naive malinger som representerer minner og typiske trekk fra livet til de avdøde. På noen av korsene kan man i stedet for gravtekst finne humoristiske smådikt som minner om fadesene til den avdøde.

ceramics   cemetery   cemetry
I det etnografiske museet i Bucuresti eller Sibiu kan man beundre de mest fantastiske og vakre treobjekter. Det være seg alpehorn, skjeer, fløyter og andre elementer fra tradisjonell trekunst. Vi snakker om antikke møbler som kister, oppvaskhyller og håndlagde tepper, eller krukker som kan henges på veggen. Vi finner også gjenstander som gjenspeiler eldgamle tradisjoner. Gjennom folklore, folkedans og folkemusikk kan man oppleve  gamle kjærlighetssanger, melankolske ballader og stolte sanger som hyller Romanias historie.

 

Folklore-elskere vil føle seg tilfredse i Romania. Det er alltid en fest på gang uansett hvor man måtte være. Med folkemusikk og en kjent artist som kan sakene sine.

 

MULIGHETER FOR BESTILLING