Opplev Romania > Mat og drikke

MAT OG DRIKKE

VIN

Romania er en av verdens beste produsenter av mange deilige viner. Noen av de aller beste vinene er derimot ikke kjent i utlandet.

Romania regnes som en av de eldste vinprodusentene i verden. Det finnes en mengde minnesmerker og funn knyttet til vinkulturen som i enkelte tilfelle kan føres mer enn 6000 år tilbake i tiden. På grunn av de varme, tørre somrene har landet et glimrende klima for druedyrking. Siden middelalderen har vin vært den tradisjonelle alkoholholdige drikken for rumenerne.
vin   vin   vin
Kvaliteten  på rumensk vin er svært god, og vin er billig: forvent å betale 10 til 30  RON for en flaske rumensk vin (€3 - €8.5). Flere mennesker i turistområdene lager sin egen vin og selger denne direkte til turistene. Romania er på tiendeplass over verdens 12 beste vinprodusenter i følge et interrnasjonalt vinmagasin. 

Øl

Romania har en lang og stolt historie når det gjelder brygging av godt øl. 

Det var tyske kolonister som først introduserte øl i Transylvania. Romania er fortsatt et av de billigste landene i Europa om du ønsker deg en halvliter ute på byen.
bere   bere bere
Hvis du er glad i øl, er det greit å kjenne til et par rumenske ord: "la halba" er en halvliter og "la sticla" er en flaske. I de fleste barer og restauranter selges halvlitere og flaskeøl separat.

Forvent å betale 2-3 RON ((€0.6-€0.8) for en flaske øl på supermarkedet og det dobbelte på en pub. De fleste av de internasjonale ølmerkene er brygget i Romania under en lisens, så de smaker noe annerledes enn i Vest-Europa.

BRENNEVIN

Du bør ikke forlate Romania uten å ha prøvesmakt på den lokale brennvinnen "tuica". Den smaker godt og har en farlig og rask effekt på balanseevnen. Tuica er plommebrennevin som settes i de tusen rumenske hjem. Det er prestije å ha den beste tuicaen. Når laget av andre frukter, er tuica vanligvis kalt "rachiu".
tuica   afinata   visinata
"Palinca" er en slags tuica, men er mer raffinert brennevin destillert to ganger og laget vanligvis fra en blanding av frukt. Både tuica og palinca har eksepsjonelt høyt alkoholinnhold. I Maramures er tuica kalt horinca, men er i hovedsak den same brennevinen. Selv om mange mennesker vil insistere på at drikken skal destilleres tre ganger før det kan bli navngitt "horinca".

Andre lokale brennevin  inkluderer : "afinata", "visinata" og "zmeurata"-med ikke sa høyt alkoholinnhold. Disse er pseudo-liqeurs ofte servert som aperitif eller dessert, eller rett og slett som et lettere alternativ til "tuica" når anledningen krever 'unu mic'  dvs et glass av noe.

Disse drikkene er laget ved å ta småhagefrukt som blåbær - afine - for afinata, kirsebær - visine - for visinata og bringebær - zmeura - for zmeurata og la dem gjære i store glassflasker plassert i solen for to til tre måneder- med mye sukker. Disse drikkene kan noen ganger være servert med noe av den opprinnelige frukten i glasset og litt sterkere alkohol hellet ned i glasset.

MAT

Rumensk mat er svært variert...

Det er et kjøkken preget av forskjellige kulturer: overførte oppskrifter fra de gamle grekerne, romerne som ga Romania sitt navn, sakserne, som slo seg ned i sørlige Transylvania, tyrkerne, som i århundrer dominerte Romania, men også slaviske og ungarske naboer. Alle disse påvirkningene er gradvis blandet inn i en  variert og deilig rumensk mattradisjon.

Rumenere tar mat og å spisesammen veldig seriøst. Selv om de rumenske tradisjonelle retter er kraftig og usunn kost det er helt nødvendig for enhver seriøs besøkende å smake på de tradisjonelle matrettene. Du vil forelske deg i denne maten.
mancare   mancare   mancare
På landsbygda bruker folk fortsatt leirkjeler og jernkjele for matlaging. Retter laget på denne måten har en unik smak. Og alle grønnsaker er ferske og kommer rett fra egen hage. Det er synd å komme i Romania og gå på restaurant og spise pizza eller kinesisk mat.

Årstidene generelt påvirker maten. Om sommeren og høsten  har markedene friske grønnsaker og frukt som kommer fra lokale gårder. Reddiker, vårløk , poteter, brennesle, spinat , salat, tomat og agurk kan man kjøpe i april og mai. Fra slutten av mai til slutten av september er det et stort utvalg av frukt : kirsebær , aprikoser, jordbær , bringebær, plommer , pærer, meloner og vannmeloner , fersken, bjørnebær, blåbær, epler, druer, kveder og nøtter.
mancare   mancare   mancare

MULIGHETER FOR BESTILLING