Opplev Romania > Generell Informasjon

GENERELL INFORMASJON

Her kan du finne nyttig informasjon til dine forberedelser før reisen til Romania. Vi vil gi deg praktiske tips angående dokumenter, sikkerhet, nødnummer, hvilke klær du trenger, valuta, kredittkort, offentlige helligdager, så alt er avklart før ankomst. Du finner all informasjon nedenfor.

image

Hovedstad Romania:
Bucuresti

Offisielt språk: Rumensk

Valuta: Leu (flertall Lei)

Befolkning: 19,942,000 innbyggere (2014)

Statsform: Romania er republikk

Landets president er: Mr. Klaus Werner Iohannis

Statsminister er: Mr. Sorin Grindeanu

 

Lokalisasjon: Romania ligger i Sørøst Europa, ved Donaus nedre del, nord for Balkan-halvøya og på Svartehavets nordvest kyst, og strekker seg over 238.391 km og en innbyggertetthet på 84,4 innbyggere/ kvadratmeter. Romania grenser til Ungarn i nordvest, Serbia i Sørvest, Bulgaria i sør og Svartehavet i sørvest. Ukraina i nordøst og Republikken Moldova i øst.

Tid: GMT + 2 t

KLIMA

Klimaet er temperert kontinentalt, med varme somrer og kalde vintrer. Middeltemperaturen er + 8 i nor og +12 i sør. Temperaturene kan variere fra opptil + 35 på sommeren og helt ned i -25 på vinteren. Fjellområdene har et distinkt klima og været kan forandre seg fort. Fra en solklar sommermorgen og til en regntung ettermiddag. Ellers er det store variasjoner i været mellom de forskjellige regioner i landet.

BEFOLKNING

Romania har en befolkning på 19,942,000 innbyggere (Mars, 2014) Majoriteten er rumenere 84 %, ungarer 6,1 %, Romerfolk 3,1 % og 0,2 % av andre etnisk minoritetsgrupper. I Transilvania er det sterke etniske grupper av ungrare og tyskere.  Andre nasjonaliteter som bor i Romania kommer fra Ukraina, Russland, Nederland, Slovakia, Kroatia, Italia, Hellas, Tyrkia, Bulgaria, Serbia, Armenia, Makedonia, Israel, Polen m.m.

RELIGIONER

De fleste rumenere er hører til den ortodokse kirken, ca. 81,1 % og resten er katolikker 4,3 %, protestanter 3 % og gresk-ortodokse 0,7 %. Unitarer og andre religioner 0,3 %. (Unitarisme er en gren av kristendommen som legger vekt på fornuftsbasert. Den unitariske kirkesamfunn oppsto på 1560-tallet som en direkte følge av reformasjonen i Transilvania og Polen).

REISEDOKUMENTER

Reisende fra USA og Canada, liksom reisende fra Australia, New Zeeland og de fleste andre europeiske landene, trenger ikke visum for å besøke Romania, for enperode under 90 dager. Men gyldig pass er påkrevet for alle utenlandske reisende og reisende fra ikke EU-land. Reisende fra Europa,(medlemmer av EU) kan reise til Romania med kun gyldige identifikasjonsbevis. For reisende fra land der visum er påkrevet, anbefaler vi at dere tar kontakt med den rumenske ambassade eller konsulater i hjemlandet.

TRAFIKKREGLER

I Romania er det høyere trafikk, hvilket betyr at man kjører på høyre side. Generell hastighetsgrensa er 90 km/t og 50 km i tettbygde strøk og opptil 130 km/t på motorveier. Det er forbudt å kjøre alkoholpåvirket. Nedre aldersgrense for å kjøre bil er 18 år. Setebelter er obligatoriske og kjørelys skal brukes utenfor tettbygde strøk.

TELEFONSYSTEMET

Landskoden for Romania er 0040. For samtaler fra utlandet ring 0040 og deretter telefonnummer. For eksempel for å ringe fra utlandet, telefonnummer 0268 555555, må du ringe 0040 268 5555555, (uten 0). Landskode er ikke nødvendig dersom du ringer innefor landet. Mobilnettverket er godt utbygget og dekker 95 % av landet. Hovedoperatører er Vodafone, Orange og Telekom.

BANKSYSTEMET

Banker er tilgjengelig i alle byer i Romania. Som betalingsmiddel kan følgende Visa, Maestro og Mastercard brukes som betalingsmiddel i de fleste hoteller, supermarked og bensinstasjoner. Du må bruke PIN-kode ved kredittkortbetaling.

POSTTJENESTER

Man finner lokale postkontor i alle byer og landsbyer, hvorfra man kan både sende og motta post.

Nødnummeret er: 112

MULIGHETER FOR BESTILLING