Opplev Romania > Historie og geografi

HISTORIE OG GEOGRAFI

GEOGRAFI

Romania ligger halvveis mellom ekvator og Nordpolen og har et temperert kontinentalt klima. Romania er det tolvte største landet i Europa.

Landskapet i Romania består av fjell, skråninger og sletter, fjellene i Karpatene, Donaudeltaet og kystlandskapet langs Svarthavskysten. Hver landsdel har sine karakteristiske særpreg. Romania egner seg godt for alle typer utendørs- og fritidsaktiviteter, det være seg vinter eller sommer.

mountains   delta   beach
Midt i landet finner vi den transilvanske platået, omgitt av den flotte karpatiske fjellkjeden og frodige daler. Platået formes av et nettverk av daler, både store og små, raviner og skråninger forenet med et utallig antall av småfjell. Denne flotte og varierte naturen byr på mange muligheter for sykling, camping, grotteutforskning, fjellklatring, skigåing, fiske, rafting, fotturer, fugletitting og nærhet til det unike og fantastiske dyrelivet.

Spennende steder i Transilvania å besøke og oppleve er:

  • Europas best bevarende middelaldersbyer: Brașov, Sibiu, Sighișoara
  • Bran Castle Slottet som er mer kjent som slottet til Dracula
  • Rașnov Fortress
  • Saksiske festningskirker: Biertan, Câlnic, Harman, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor and Viscri (all UNESCO sites)
  • Bruckenthal Palace i Sibiu
  • Marginimea Sibiului : Et område nordvest for Sibiu med mere enn 18 tradisjonelle landsbyer
  • Sibiel med glassmalte ikoner
  • Corvinilor Slott
  • Sarmisegetuza festning (UNESCO sted)

 
DE KARPATISKE FJELLOMRÅDENE

I Karpatia finner du flere nasjonalparker som  Apuseni Naturepark, Bicazului Gorges (Hășmaș National Park), Călimani, Ceahlău, Piatra Craiului and Retezat Nasjonalpark. I disse nasjonalparkene avdekkes det varierte og vakre landskapet, unike vegetasjoner og et spennende dyreliv. Mange gressletter, juv, underjordiske grotter, vulkanske innsjøer og et omfattende nettverk av elver som gir rikdom og skjønnhet til eventyrlige Karpatene.

nature   cave   mud
De varierte naturskjønne områdene i Karpatene byr på et utall alternativer for fritids- og utendørsaktiviteter. Det være seg fjellklatring i Pietrele Doamnei, besøk i isgrotter i Scarisoara, utforske muddervulkaner i Berca, ta en vandring rundt isbrevannet Capra, padle på floder som Crișul Repede og Bistrița, eller en lengre fjellvandring i Retezat. Dette er det steinrikeste fjellet i landet med over 80 brevann og over 300 forskjellige blomstersorter. Du kan se ulver, og ta fotturer i Fagarasfjellene, en av de lengste sammenhengende høyfjellstraseene i Europa. 

Karpatene spiller også en avgjørende rolle i bevaringen av lokale tradisjoner, tradisjonelt håndverk, historiske minnesmerker og regional arkitektur.

DONAU DELTA

Deltaets er et enormt våtmarksområde med armer av elver og bekker, innsjøer og sumpmarker som ofte oversvømmes, med smale striper av land som er hjem for isolerte menneskelige bosetninger. Donau er Europas viktigste elv og ca 1075 km av Donau renner gjennom Romania.

Donaudeltaet er eksotisk og enestående for det europeiske kontinentet og både den ukrainske og rumenske delen av deltaet er erklært biosfærereservat av UNESCO. Her finner utallige eksemplarer av planter og dyr, og over 300 forskjellige fugleaarter. Deltaet huser også flere rike fuglekolonier der noen av fuglene kommer helt fra Kina og Afrika.

pasare   pasare   pasare 
Besøkende kan utforske flytende sivøyer, skoger med vannbunn, våte og tørre enger, felt av sukkerrør og sanddyner. - Fugletittersesongen varer fra tidlig vår til sein sommer. Noen av de viktigste fugleartene er Hvitpelikanen, Krøllpelikanen, Liten Egret, Dvergskarv, Hvitøyeand, Rødhalsgås og Brose Ibis.

Donaudeltaet har også en rik fiskebestand og dyr som villkatter, rev og ulv og av og til en bjørn eller hjort. Deltaet sitt vannområde er hjem for 160 forskjellige fiskearter, både fersk - og saltvannfisker, som gjedde, abbor, karpe og kattfisk.
Steder som er spesielt verdt et besøk i Donaudeltaet er  Chilia, Sulina og Sfantu Gheorghe.

SVARTHAVET

Kysten ved Svartehavet som tilhører Romania er 244 km lang. Den viktigste havna er Constanta,deretter Mangalia... Forbindelsen fra Svarte havet til Middelhavet, går gjennom Bosporen og Dardanellenesundet.

Om sommeren fra juni til august er +25-26. Romania har relativt liten nedbør, rundt 400 mm/år. Solen skinner 10-12 timer per dag på sommeren.En svak avkjølende bris fra Nord-Europa kjøler ned den glovarme sommerlufta. Alle disse gunstige forhold gjør Svartehavet til populært turistmål om sommeren.

Det viktigste, mest moderne og største feriestedet er Mamaia. Mamaia ligger rettnord for Constanta som en forlengelse av selve byen. Mamaia er et populært reisemål både for gjester fra inn- og utland. Andre populære reisemål med navn fra den rumenske og greske mytologien er Eforie Nord, Neptun, Venus, Saturn, Jupiter and Olimp. Andre reisemål er Eforie Sud, 2 Mai og Cap Aurora. Costinești et tradisjonelt reisemål for studenter, mens Vama Veche er et reisemål velkjent for sin bohem-atmosfære. Og hobby-hippies.

plaja   plaja   plaja

Svarthavsregionen er også kjent for sine kurer mot leddgikt, revmatisme, interne og nervøse lidelser. Eforie Nord og Mangalia er feriesteder som har spesialisert seg på gjørmebad. Gjørmen hentes fra salte innsjøer i området.

Vannsporter som dykking, paragliding, kitesurfing, jet ski, vindsurfing, vannski og flere andre vannaktiviteter er svært populære. Utover dette finner man moderne hoteller og andre fasiliteter, et rikt nattliv og spillekasinoer, et variert utbud av sportsfasiliteter, butikker, forhistoriske minner, antikviteter og full pakke på strendene når det gjelder strandtjenester.. Constantaområdet har også mange gigantiske kjøpesentra som trekker til seg de som liker shopping.    

HISTORIE

I det første århundre e Kr. gjennomgikk det geto-dakiske samfunnet i den regionen som i dag er Romania gjennom en omfattende moderniseringsprosess. Resultatet var en sentralisert stat som i virkeligheten var et militær monarki. Den første dakerkongen Burebista hadde forent de geto-dakiske  stammene gjennom diplomati og kamper, og skapt en mektig stat, med hovedstad i Sarmizegetusa Regia  i Orăştieifjellene. Man finner fortsatt noen av dakerruinene i dag, spesielt i Costeşti Cetăţuie, Costeşti Blidaru, Luncani Piatra Rosie, Banita og Căpâlna.
 

history   history   history

På grunn trusler fra det romerske imperiet ble dakerkongen Decebal tvunget til å gå i flere kriger mot romerne. Etter disse krigene ble Dacia erobret og omgjort til en romersk provins. I denne perioden erstattet man morsmålet med det latinske språket. På slutten av det åttende århundre e.Kr. dukket det rumenske språket opp, et såkalt neo-latinsk språk. Vi kan også si at landets navn kommer fra det romerske imperiet, og at dagens rumenere er etterkommere av daker-romerne.

I middelalderen bestod dagens Romania av tre ulike stater: Tara romaneasca (Valakia), Moldova og Transylvania. De tre provinsene ble forent i en kort periode av Mihai den Modige  i 1600 med hovedstad i Alba-Iulia.

Den moderne staten Romania ble opprettet etter foreningen av Moldova og Tara Romaneasca i 1859 , da landene valgte den samme herskeren for begge nasjonene, Alexandru Ioan Cuza. I 1862 ble den nye staten døpt Romania, med Bucuresti som hovedstad.
    
 

Fra 1947 var Romania et kommunistisk land. For 45 år siden gikk Romania gjennom en vanskelig periode under kommunistregimet ledet av Gheorghe Gheorghiu-Dej og senere av Nicolae Ceauşescu. Det gigantiske parlamentet i Bucuresti som er av verdens største offentlige bygninger er på mange måter et minnesmerke over diktatoren Ceausescu.

road   road   road

Etter revolusjonen i 1989, den blodigste i Europa under "glasnost"-omveltningene, ble Romania en demokratisk republikk med en ny grunnlov et par år seinere. For ofrene fra kommunistiden  ble det opprettet et speiselt museum som er verdt å besøke,- i Sighet, ”Til minne om ofrene for kommunismen og deres motstandskamp"

museum   museum   museum
Romania sluttet seg til NATO i 2004 og EU 1 januar 2007. Målet er de neste årene å komme med i Schengen og EURO-sonen.
  
   

MULIGHETER FOR BESTILLING