Ting å Gjøre > Nattliv

NATTLIV


Romania - og Bucuresti spesielt - har blitt en metropol i Europa kjent for sitt omfattende, blomstrende og noen ganger ekstreme nattliv. Klubbene er mange og holder på ut i de små morgentimene, med live-shows, konserter og påfunn. Ølpubene er på hvert gatehjørne og prisene er lave. Store ølhaller er også populære. Det skorter heller ikke på eksklusive nattklubber der de rike fornøyer seg på sitt vis. Flere av tilbudene er nonstop.

GAMLEBYEN i Bucuresti har blitt Balkans mest hippe sted de siste to årene - med sine barer, restauranter og atmosfære
.
Bildet av Romania som poststalinistisk og kjedelig stemmer ikke hvis du liker å gå ut på pub, restaurant, kino, diskotek, nattklubb, teater eller opera. Romania svinger skikkelig hvis du befinner deg i en storby eller på et av de populære feriestedene i fjellene eller ved kysten. Her er noe for enhver smak ,også for den som liker det bisarre eller ikke går i dørken av et heidundrende kulturkræsj.

Sigøynerrock eller manele -  eller rumensk blues, techno og hiphop i rumensk språkdrakt - eller halvnakne damer i plastikke Las Vegas-show på et større kasino; alt finnes i Romania. Pubvandrere vil kunne ta lange pubrunder uten å tømme lommeboka, og hel - eller halvsofistikerte kunstelskere vil kunne finne sitt museum eller galleri uten å forbrenne for mange kalorier.

Det aller siste, det nostalgiske, det høyteknologiske eller utdaterte, det rufsete eller fantasifulle, det helt like eller det helt forskjellige; Romania har det meste.

Romanias største WHAT'S ON - website er: www.port.roHer finner du alt på TV og KINO i de største byene, pluss hva som skjer av KONSERTER, SHOW og TEATER.. Selv om tjenestene kun er på rumensk, er det ikke vanskelig å forstå eller finne fram. Det finnes ingen tilsvarende i Romania, og www.port.ro er bemerkelsesverdig oppdatert, også for provinsene.

Kinoene viser filmer på originalspråket med rumenske undertekster, det er kinoer i alle byer uansett størrelse, og de siste kassasuksessene vises som ellers i Europa. Enhver by med respekt for seg selv har sitt eget teater og symfoniorkester, pluss et dukketeater for barn. Det er bare å velge.

Er du interessert i rock og pop kan www.music.ro gi en pekepinn på hva som rører seg i landet akkurat nå, også av liveopptredener.

Klubblivet i hovedstaden er oppdatert på
www.nights.ro.

Det snodige med Romania er at store konserter og arrangementer ikke annonseres tydelig i avisene, men heller med plakater på gatehjørnene. Så forhåndsbestilling er ikke alltid så lett, du må ta ting på sparket når du er på reisemålet. Det er generelt sett ikke vanlig i Romania å kjøpe billetter i forkant - med unntak av de helt spesielle konsertene av internasjonalt format. Frikonserter florerer om sommeren, men da er playback tingen i form av gigantiske karaokekonserter med kjente artister. Men mye folk og rumensk røre.

Romanias storbyer svinger for den som liker natteliv. Og det til priser som er en femtedel av det du må betale hjemme. Diskotekene er like hippe som resten av Øst - og Vest-Europa, trendene like tydelige i Bucuresti som i Budapest.

Det som gjør rumenske storbyer virkelig trivelige er alle pubene og barene som byr på trivelig interiør og gjerne levende musikk i alle sjangere. Ofte helt gratis. - Den som liker å plage omgivelsene med solosang, vil også finne en karaokebar rundt hjørnet. Trøsten kan bli en halvliter for 5-6 kroner - snart enestående på dette kontinentet.

De festligste byene  i Romania hvis vi tenker året rundt er Bucuresti, Brasov, Cluj, Timisoara, Iasi og Constanta - i den rekkefølgen. Ofte er det studentmiljøene som legger lista, unntatt i Bucuresti, Brasov og Constanta.

Bucuresti er hovedstaden, Brasov er turistby året rundt og Constanta forvandles til hålligång-by sommerstid. Om vinteren er badebyen Constanta en iskald og forblåst havneby med grelle kontraster rik/fattig. Men om sommeren er det ingen by som klarer å matche partyfaktoren i Constanta fylke.

For opplevelser av ren mer estetisk natur er byer som Sighisoara, Sibiu og Sinaia en nytelse. Omgivelsene og atmosfæren er underholdende i seg selv, i tillegg til museer, slott og aktiviteter ute i naturen.

Mamaia er kanskje Svartehavets heftigste in-sted med høy bailabaila-faktor og ingen ved siden eller under. Volumet er høyt og uhemmet. Løvinner og løver kommer ut etter midnatt og går ikke i før sola står opp i horisonten. Skurker, profesjonelle og innfødte menger seg med solsvidde turister. Alt er som det skal være som i det nordmenn upresist kaller "syden" og det som rumenerne kaller "litoral" - kysten.

Det er heller ikke kjedelig i Costinesti eller Vama Veche i juli og august. Her dominerer utediskotekene og navnene byttes ut hver sommer sammen med eierne, men stedene og klientellet er stort sett de samme. Eforie Nord og Neptun trekker også til seg store grupper festmennesker.

Om vinteren er POIANA BRASOV Romanias lekeplass for de med penger og skipass. Se ellers sidene for den enkelte by.

MULIGHETER FOR BESTILLING